22 Mayıs 2014

Roma

Geçen seneki İtalya seyahatimden beri bir türlü düzgün bir yazı hazırlayıp fotoğrafları toparlayamadım. Ama bunu daha fazla ertelemek istemedim ve Roma’daki bazı müze ve lokasyonlardan kısa kısa bahsederek çektiğim fotoğraflarla bir post hazırladım. Umarım beğenirsiniz ve gidecekler için faydalı olur.
Kolezyum
İtalya'ya aşık biri olarak çıktığım ilk seyahatte görmeyi en çok istediğim yer Roma'nın sembolu Kolezyum'du. Havaalanından otele giderken apartmanların arasından birden karşıma çıktığında adeta şoka girdim. Büyüklüğü, dokusu ve görkemi beni büyüledi. Çok değişik duygular yaşatıyor insana. Kesinlikle bir rehber eşliğinde gezilmeli. Çünkü yapının geçmişi ve gladyatör dövüşlerine dair bir çok bilgi veriliyor. Çok büyük bir yapı, bu nedenle gerek içindeki müzeyi gerek alanı gezmek saatlerinizi alıyor, her taşını incelemek istiyorsunuz.İçinde ayrıca hatıra ürünlerin ve kitapların satıldığı bir dükkan da var. Her daim giriş kuyruğu var. Tavsiyem Roma Pass alınması. Bu sayede kuyruk beklemeden ayrı bir kapıdan girebiliyorsunuz.


İspanyol Merdivenleri
Roma'nın ruhunu en iyi gözlemleyebileceğiniz yerlerden biri burası. Spagna'da bulunuyor. Saatlerce oturabileceğiniz geleni geçeni izleyebileceğiniz merdivenler dünyanın en meşhur ve önemli moda markalarına da komşu. Her daim, gece gündüz hareketli, enerjisi hiç bitmiyor. Mutlaka görülmesi gerektiğini sanıyorum söylememe gerek yoktur. Bu arada merdiven sayısı 138 imiş.



Vatikan Müzesi
Vatikan'a Termini bölgesindeki otelimizden metro ile ulaştık. Hangi dinden olursanız olun mutlaka görmeniz gereken bir yer. Her şey o kadar gösterişli her sütun her duvar her yapı o kadar devasa idi ki etkilenmemek mümkün değil. Her fresk her işleme ayrı bir sanat harikası. Kubbeye kadar tırmanarak muhteşem manzarayı görme fırsatımız oldu, 550 merdiveni çıktığımıza fazlasıyla değdi. Bir de müze kısmı var. Çok uzun süren bir tur ve çok yorucu ancak kesinlikle es geçilmemeli. Tek kelimeyle büyüleyici.
 

Milli Modern Sanat Müzesi
Orjinal adıyla "Galleria Nazionale D'arte Moderna", Roma'nın büyük müzelerinden. Metro ile Flaminio durağında inip ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Villa Borghese'in de komşusu. Girişi tamamen kırık ayna kaplı, yürürken tuhaf hissediyorsunuz. İçinde bir çok farklı dönemden ressam ve heykeltraşın eserleri bulunuyor. Bunlar arasında Gustav Klimt, Mancini, Van Gogh, Rodin, Monet gibi tanıdığımız isimler var. Ben en çok Marcel Duchamp'ın tuhaf icatları ve Andy Warhol'un tablolarıyla ilgilendim. Roma'da gezilecek müzeler listesi yapanlar bu müzeyi es geçmesinler.


Museo Centrale Del Risorgimento
Risorgimento Müzesi İtalyan Birliği'nin kurulması için verilen savaşla ilgili bilgileri edinebildiğiniz ve o dönemden kalan eşyaların görülebileceği bir müze. Daha çok savaşlar ve tarihle ilgilenenlere hitap ediyor. Askeri müze gibi bir anlamda. Savaşta kullanılan ve askerlere ait özel eşyaları görmek çok değişik bir duygu. İtalya'daki bir çok tarihi yapı gibi bu yapı da devasa boyutta. Çok katlı ve en üst katına çıktığınızda muhteşem bir Roma manzarası sizi bekliyor. Burada bir de restoran var. Bu arada Risorgimento Diriliş anlamına geliyor.
 


Museo Nazionale Romano
Termini bölgesindeki Roma Ulusal Müzesi, müze gezmeyi sevenlerin görmesi gereken bir yer. Çok katlı bu yapıda bir çok farklı döneme ait çok önemli eserler sergileniyor. Mozaikler, freskler, heykeller ve arkeolojik kalıntıların sergilendiği müzenin bahçesi de görülmeye değer.


Villa Borghese
Villa Borghese uçsuz bucaksız yemyeşil bahçeler ya da kocaman bir park olarak tanımlanabilir. Metro ile Flaminio ya da Spagna’da inip ulaşabilirsiniz. Kuzey tarafı Popolo Meydanına bakar. İçinde amfitiyatro, havuz, heykeller, lüks restoranlar ve galeri (galleria Borghese) var. Hava kapalı olduğu için çok gezememiştik ancak çok ender rastlanabilecek güzellikte, yemyeşil doğasıyla kendinizi Roma’nın o kalabalığından sıyırabileceğiniz çok güzel bir yer. O kadar büyük bir alan ki gezmek için ginger ya da küçük arabalardan kiralamanız yerinde olacaktır. Aslında yürümek ya da bisiklete binmek için daha ideal. Kuş cıvıltıları yürüyüşünüze eşlik ediyor. Muazzam bir yer, harika. En büyük pişmanlığım galeriyi gezememekti. Rezervasyonumuz yoktu. Çok etkileyici olduğu söyleniyor. Siz siz olun Roma’ya giderseniz parkı ve galeriyi görmeden dönmeyin.


Bu yazıyı paylaş...
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Email This
  • Pin This
  • Share on Tumblr

4 yorum

  1. Harika bir yazı olmuş..Ben İtalya' yı çok merak ediyorum..Özellikle Milano' yu ve tabii ki burayla özdeşleşen meşhur Duomo Katedrali' ni..O mimariyi yakından görmek ve dokunmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim :)
    Duomo, gotik şaheser, Milano'ya gidebilirim belki bir gün :)

    YanıtlaSil
  3. Umarım :) Bu arada kendi adresini almışsın..Tebrik ederim :) Çok çok başarılar diliyorum sana :)

    YanıtlaSil

 
© Deniz'in Şarkısı
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0