21 Mayıs 2014

Kim Ki Duk


Siz hiç sinirlerinizi bozan bir şeye bağımlı oldunuz mu ya da onu sevdiniz mi?
İşte hasta ruhlu yönetmen Kim Ki Duk bende bu etkiyi gösteriyor. İlk kez “Boş Ev-Bin Jip” filmini izlemiş ve inanılmaz etkilenmiştim. Uzun ve sessiz sahneler bir yana metaforlar insanı allak bullak ediyordu. İnsan ruhunun ve bedeninin sapkın sınırlarını zorlayan Kim Ki Duk, Güney Koreli dünyaca ünlü bir yönetmen. Filmleri sıradışı olarak tanımlamak yeterli olmayabilir. Belki hastalıklı demek daha doğru olur. Uç tarzı ile Kore’de çok sevilmese de bir kere Kim Ki Duk filmi izlediyseniz bağımlısı olmanız içten bile değil ya da nefret etmeniz. Yani bu iki duygu arasında kalma şansınız yok.
Bazı filmler hem şiir gibidir hem de sizi koltukta zıplatacak kadar vahşidir. İşte ben Kim Ki Duk’un her filminde bunu yaşıyorum.
Geçtiğimiz hafta sonu “Acı-Pieta” ve “Moebius” filmlerini de izledim. Aynı gün iki Kim Ki Duk filmi izlemek psikolojimi bozdu tabii ama buna kesinlikle değer.
Filmlerin ikisi de ebeveyn ve çocuk ilişkilerini anlatıyor. Açık söylemek gerekirse özellikle Moebius oldukça rahatsız edici. Ama insan ilişkileri üzerine öyle şaşırtıcı detaylar var ki kapatamıyorsunuz. Her şeyden önce çok farklı, çok zorlayan bir film. Şiddet ve yoğun cinsellik sahneleri içeriyor (diğer Kim Ki Duk filmlerinde olduğu gibi). Ayrıca hiç bir diyalog yok.
Zira “Acı-Pieta”, hikayesiyle müthiş bir film. Film bittikten sonra yine baya bi şok pozisyonunda ağlayıp ekran karşısında kalakaldım. İntikamı böyle anlatmak nasıl bir zeka, nasıl bir duygu durumu gerektirir aklım ermiyor. Üstelik tüm bunların hiç bir yönetmenlik eğitimi almamış, hiç bir yönetmene asistanlık bile yapmamış birinin elinden çıktığını bilmek daha da çekici. Belki de onu farklı yapan da budur. “Acı” sadece izlediğiniz bir film olarak kalmıyor. Anlatılan acıyı gerçekten hissediyorsunuz. Oyunculukların filme katkısı çok büyük. Çok çok güzel bir film!
“Anlayamadığım bir şey varsa onu anlamak için film çekerim” diyen Kim Ki Duk’u belki her bünye kaldıramaz ama en azından bir kere olsun izlenmeli.

Bu yazıyı paylaş...
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Email This
  • Pin This
  • Share on Tumblr

4 yorum

  1. boş ev ve acı'yı bende izledim çok etkileyici filmler.

    YanıtlaSil
  2. Dahilikle delilik arasındaki ince çizgide geziniyor Kim Ki Duk, bunu Moebius'da kesin olarak kanıtladı. Bu devrin ötesinde biri o.

    YanıtlaSil

 
© Deniz'in Şarkısı
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0