12 Ocak 2013

Zengin Mutfağı'nın Söyleyecek Sözü Var!

                                                                                    

Merhaba,
Geçen hafta Harbiye sahnesinde Vasıf Öngören’in Zengin Mutfağı isimli oyununu izledim. Bu oyun gazetede okuduğum küfürlü protesto haberiyle dikkatimi çekmişti. Özellikle bu nedenle izlemek istedim. Oyun tanıtımını okurken oyunculardan Murat Garibağaoğlu’nu görünce tamam dedim. Oyunun notu başından belli oldu. Yıllar önce izlediğim Kırmızı Pazartesi oyunundaki performansıyla aklıma kazınmış bir oyuncu. Tesadüf bu ya orda da anlatıcıydı.
Oyun, yetmişli yıllarda sağ sol kutuplaşmasının arttığı, Haziran olaylarının yaşandığı dönemde, bir burjuva evinin mutfağında geçiyor. Temelde zengin patron ve işçi sınıfı arasındaki ilişkiyi irdeleyen, trajikomik bir hikaye.
Oyunculuklar dışında övgüyle bahsedebileceğim bir çok nokta var. Spoil vermek istemem ama yazmadan geçemeyeceğim şeyler var.  Bir kere detaylar çok etkileyici. Sürekli havlayan köpeğin aslında köpek değil de kapitalizm olması müthiş bir metafor. Arkadaşını para için ihbar eden ve ölümüne sebep olan Selim’in beyaz beresi, köpeklerin de patronun da hiç görünmemesi gibi ayrıntılar çok etkileyici.
Şehir tiyatrolarında izlediğim en cesur ve en içi dolu, mesaj içermesine rağmen bunu seyirciye dikte etmeyen, suya sabuna dokunmadan değil, altını üstünü çizerek anlatan, seyirci üzerinde derin etki bırakan bir oyun. Siyasi bir oyun olmasına rağmen güldürü öğelerinin ustaca kullanıldığı, Pehlivan Lütfü’nün seyirciyi kahkahalara boğduğu bir oyun. Umarım Şehir Tiyatrolarındaki değişiklilerden sonra da böyle kaliteli ve muhalif(!) oyunları izlemeye devam ederiz.
Zengin Mutfağı aynı zamanda Şener Şen’in başrolünde oynadığı, Başar Sabuncu’nun yönettiği, yine tek mekan mutfakta çekilen, tiyatrodan uyarlama bir filmdi. Oyunun eski halini izlemedim, film çok başarılıydı ancak oyunun bu sene sahneye konan hali kesinlikle görülmeye değer. İkinci kere izlenebilecek oyunlardan.

Oyunun hem anlatıcısı hem ahçısı  Pehlivan Lütfü rolünde Murat Garibağaoğlu bir kez daha gönlümde yerini almıştır. Kendisini ayakta alkışladım. Tüm ekibin emeğine sağlık.
Gidin görün alkışlayın hatta ayakta alkışlayın derim.

Sevgiler.
Bu yazıyı paylaş...
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Email This
  • Pin This
  • Share on Tumblr

0 yorum

 
© Deniz'in Şarkısı
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0