27 Mayıs 2015

Moda Deniz Kulübü


Köklerinizle bağınız ne kadar güçlü bilmiyorum. Tarihle? Peki Cumhuriyet Tarihi ile? Cumhuriyet’in kurulduğu yıllara size götüren ve nereden nereye dediğimiz zamanlar oluyor değil mi?


Geçtiğimiz haftalarda bu atmosferi sonuna kadar yaşatan bir mekanda, kuruluş hikayesinden şu an bulunduğu konuma kadar tarih ve gelenek kokan, Cumhuriyet’in en köklü kulüplerinden Moda Deniz Kulübü'ndeydik.



Senelerce Anadolu yakasında oturup lise yıllarını Kadıköy’de geçiren biri olarak benim için Moda, Fenerbahçe ve Kalamış üçgeni hem güzel anılarla dolu hem de hala güzelliğini koruyan bir yer. Aynı zamanda Kadıköy ve özellikle Moda köklü kültürlere ev sahipliği yapmış önde gelen semtlerimizden biri.

Cumhuriyet’in ilanı ile başlayan devrimlerin yarattığı çağdaş yapı ve anlayış, Moda’da eskiden beri mevcut olan bu yaşam tarzına hiç yabancılık çekmeden oturmuş. Bu yıllarda toplumun önde gelen Türk ailelerinin de özellikle bu semte gelip yerleşmesi, Moda’yı çok sesliliğin ve renkliliğin simgesi haline getirmiş.

Peki kulüp nasıl ve ne zaman kuruldu?

Moda Deniz Kulübü'nün kuruluş tarihi 8 Nisan 1935. Kuruluş emrini veren de büyük Önderimiz Atatürk. Kulübün kuruluşuna ilişkin şu söyleniyor, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1927 tarihinde ilk kez İstanbul’a gelen Atamız, Ertuğrul Yatı ile Moda Koyu’nda gezinti yaparken, Moda’da yaşayan İngiliz aileler tarafından kurulan Yat Kulübünü görür. Kulüp ve etkinlikleri hakkında çevresindekilerden bilgi alır. Daha sonraki yıllarda ise Kulübün ilk Başkanı olacak Celal Bayar’ın da katkısı ile Türkler’in de benzer bir kulüp kurmasını ister. Kulüp o zaman inşa edilmeye çalışılan modern ve yeni Cumhuriyet'in bu bakımdan simgelerinden biri olmuş.

Sadece üyelerine hizmet veren kulübün tarihine ilişkin bir çok ayrıntı öğrendik hem de Süreyya Homyak'ın izlerini taşıyan, eşine az rastlanır lezzetteki yemekleri deneyimleme şansımız oldu.



Tarama ve Sarı Votka


Kabak Tava


Piroşki


Beef Stragonof


Parfe (Farah Diba'nın saçları o gece bir hayli konuşuldu :))

Moda Deniz Kulübü hem köklü bir çağdaş kültürün devamını hem de modern ve gerçek Cumhuriyet’in izlerini derinden takip edebileceğiniz bir yer. Biraz vakit geçirdiğinizde ambiansın ve muhteşem manzaranın da büyüsüne kapılıp gidiveriyorsunuz.

Moda Deniz Kulübü'ne bizi sevgili Mörfi Menahem davet etti. Ev sahibimiz Moda Deniz Kulübü genel müdürü Ayhan Alpakın’dı. Ve keyifli gecemize anekdotları ve anlattığı ilginç hikayeleriyle yiyecek içecek sektörünün duayenlerinden Osman Serim eşlik etti. Bu güzel gece için tekrar teşekkürler! 
Bu yazıyı paylaş...
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Email This
  • Pin This
  • Share on Tumblr

2 yorum

  1. Yemekler çok lezzetli görünüyor :) Paylaşım için çok teşekkürler en kısa zamanda ziyaret etmeyi isterim.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Beğenmenize sevindim, teşekkürler:) sadece üyeler girebiliyor ancak üye bir yakınınız ya da arkadaşınız varsa da eşlik edebilirsiniz, sevgiler:)

    YanıtlaSil

 
© Deniz'in Şarkısı
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0