11 Aralık 2014

Kalbi Ege'de Kalanlar için Roka Pera!


İstanbul bir çok farklı mutfak alternatifi sunan restoranlarıyla adeta bir cennet. İster Uzakdoğu yemeklerini, ister Antep, Hatay gibi yöresel lezzetleri arayın, bir çok seçeneğe kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Bu özel mutfaklar arasında bir de Ege Mutfağı var. Hem sağlıklı hem hafif hem de lezzetli yemek ve mezeleriyle Ege mutfağı bir çoğumuzun gönlünde yer etmiş durumda.
Biz de geçen hafta bu mutfağın en iyi örneklerini hem taze hem geniş çeşitleriyle sunan Roka Pera’daydık. Roka Pera her ne kadar yeni olsa da biz onu Alaçatı’daki Roka Bahçe’den tanıyoruz. Şişhane’de, eski Da Vittorio’nun yerinde açıldı. Aynı özen ve aynı kaliteyle hizmet veriyor, bunu kesinlikle o akşam tescil ettik ve hem güzel hem lezzet dolu bir akşam geçirdik.
Bize hem mutfağın detaylarını hem Roka Pera’yı Gökhan Safkan anlattı. Her şey Tire’den geliyor. Taptaze. Bildiğimiz Ege lezzetleriyle birlikte bilmediğimiz ya da daha önce adını duyup da deneyimlemediğimiz bir çok ürünü deneme fırsatımız oldu. Özellikle bazı yemeklere mucize bir dokunuşla çok farklı yorumlar katılmıştı.
Peki neler yedik, neleri tattık? Önce mezeler ve soğuk-sıcak başlangıçlardan bahsedelim. Bir mutfağın notunu vermek için en doğru nokta ve hatta ana yemeklerinden bile daha önemli diye düşünüyorum mezeler ve başlangıçlar için. Çünkü detaylar bize o mutfakla ilgili bir çok sırrı da verir.
Menü bu konuda o kadar geniş ve ikram o kadar fazlaydı ki hangilerinden ne kadar bahsedebilirim inanın şaşırıyorum. En iyisi favorilerimi anlatmak sanırım.

Kıtır enginar salata kuşkusuz bizi en şaşırtan lezzetlerden biri oldu çünkü levrek gibi görünüyordu. Marine edilmiş haliyle olağan üstü bir lezzeti vardı ve benim gibi enginar sevmeyen birine bile kendini yedirmeyi başardı hatta tabağıma ikinci servisi bile aldım. Tahinli patlıcan ezmesi ve vişneli yaprak sarma yine çok beğendiğim tatlardandı.

Bu arada adını İzmir’de çok duyup merak ettiğim şevketi bostanı zeytinyağlı olarak yedim. Çok beğendim. Fava ise iç bakla ile sunulmuştu. Cevizli kırmızı pancar salsalı deniz börülcesi, ızgara tekirli bulgurlu maydanoz salatası ve ahtapot salatası yine çok beğendiklerim arasına girdi.


Çok özel iki lezzetten ayrıca bahsetmek istiyorum. Roka Pera’ya yolunuz düştüğünde mutlaka sipariş vermelisiniz. Levrekli deniz mahsulleri pilavı ve mücver. Ama ben mücver sevmem ki diyenleri duyar gibiyim, evet ben de ama bu mücver bildiklerimizden kesinlikle çok farklı! Limonlu yoğurt sos ile servis ediliyor. Kabağı çok az kullanıp ege otlarına ağırlık verilince ortaya lezzetli mi lezzetli bir mücver çıkmış. Denemelisiniz. Masaya perde pilava benzer formda gelen pilavsa levrekli deniz mahsulleri pilavı. Tek kelimeyle muh-te-şem!
Asma yaprağına sarılı ızgara sardalya, ahtapot ızgara ve kalamar dolması yine aklımda kalanların en lezzetlilerindendi. Sadece kalamar dolmasında acaba lor değil de başka bir peynir mi kullanılsa diye aklımdan geçirmedim değil.
Kalamar ve karidesli fener balığı yine bir çok ot ve özel bir sos ile sunuldu.  Yine çok farklı bir lezzet, isli tatları sevenler için kağıtta isli kurutulmuş boşnak etini tavsiye edebilirim. Görüntüsü pastırmaya benziyor ama daha farklı bir lezzeti var. Güveçte eritilmiş peynirle servis edilen Boşnak sucuğu ise efsaneydi.


Ana yemek ikramları sanırım benimle birlikte diğer arkadaşlarımın da daha önce ya hiç ya da çok az deneyimlediği yemeklerden oluşuyordu. Boşnak mutfağının meşhur köftesi Pleskvica benim favorim oldu. Bunda sanırım kullanılan kıymanın, ekmek ve baharat olmamasının etkisi olmalı. Demek ki ben köfteyi böyle seviyormuşum, bu yaşımda öğrenmiş oldum.
Bir diğer efsane lezzetse şevketi bostanlı pazı yaprağında oğlak kapamaydı. Yine benden tam not alan bir yemek oldu. Ağır ağır pişirilen oğlak eti şevketi bostanla uyumlu bir ikili olmuştu. Gerçekten çok beğendim.
Ve kapanış, tatlılar. İki farklı tatlı denedik. Limonlu krema formunda lor peyniri üzerine karadut reçeli tatlısı ile çıtır kabak tatlısı. Bir tercih yapmam istenirse kabak tatlısını çok sevdiğim için çıtır kabak tatlısı derim ama bundan kesinlikle ince dilimlenmiş ve tahinle servis edilen bu farklı yoruma torpil geçtiğim düşünülmesin. Belki de yediğim eni iyi kabak tatlısıydı ve masadaki bir çok arkadaşımın favorisi oldu.
Bu lezzetli ve keyif dolu güzel  akşamda blogger arkadaşlarım Cem Karakuş, Lokantalarım Alp, Gurukafa Burak, Tadında Seyahat Gürhan, Berrydew Şebnem, Dilekita Dilek, Damaktan Dimağa Özge, Elvin Levinler, Gezen Ayaklar Ebru, Gezenti Anne Özlem de vardı ve çok keyifli zaman geçirdik.
Ev sahibi Gökhan Safkan’a nazik daveti ve ilgisinden dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. Hem ürünlerin tazeliği, hem lezzeti hem de kalitesiyle ayağımızın hemen alıştığı bir mekanımız, Ege mutfağı deyince gideceğimiz bir adresimiz oldu.
Roka Pera
Meşrutiyet Caddesi No:130 Ansen Aparts Tepebaşı İstanbul
Telefon:0 212 245 88 17
Bu yazıyı paylaş...
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Email This
  • Pin This
  • Share on Tumblr

0 yorum

 
© Deniz'in Şarkısı
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0